Vertragen om te versnellen

Een oefening met een client is vertragen om vervolgens weer te versnellen. De eerste reactie is ontkenning en heel veel vraagtekens. Ik ben het er mee eens dat het heel tegenstrijdig klinkt. Juist door de vertraging ontstaat rust, stilte en ruimte. De meeste van ons hebben de stellige overtuiging dat als ze succesvol willen zijn dan moeten ze inspanningen leveren, doorgaan en presteren. Ze bereiken doelen en prestaties door zich in te spannen. Uiteindelijk leidt nog harder presteren tot minder resultaat. En als dat gebeurt, gaan ze nog harder werken. Uiteindelijk neemt de spanning toe. Zowel in de binnenwereld als in de buitenwereld.

Het nut van vertragen

Ga maar eens bij jouzelf na. Als je druk bent of je voelt je opgejaagd van binnen dan zul je jouw omgeving ook sneller beoordelen als druk. Dus zo binnen zo buiten. Uiteindelijk leidt doorgaan tot meer spanning, vermoeidheid en een mindere concentratie. Het lontje wordt korter. Je bent sneller geprikkeld en minder geduldig. Slecht slapen en ongezond eten komen hier ook vaak om de hoek kijken. 

Dus laten we eens kijken hoe je deze routine van hard harder hardst kunt doorbreken. Neem rust en duik in je binnenwereld. Merk op de gedachten, maak contact met je lichaam en observeer alle sensaties. Aanschouw en merk op zonder iets te doen. Het zit in dat laatste woordje “doen”. Onze aangeleerde natuur is om te doen en te reageren. Automatisch beweeg je naar de doe-stand en kom je weer in actie om vervolgens in het oude patroon terug te vallen. Met oefeningen in beweging word je hiervan bewust en doorbreek je patronen die niet meer voor je werken. Bewust vertragen en  te bewegen naar rust en ruimte en vanuit hier te versnellen. Echt! Het werkt!

Het resultaat

Deze week hebben we een Mindful Run coach traject afgesloten met een zeer succesvolle onderneemster. Haar succes werd ook haar valkuil. Ze werkte hard, sliep slecht, at ongezond en zat niet lekker in haar vel. Eén van thema’s was vertragen. Dankzij de vertraging verschenen ruimte en rust. Ruimte om te voelen dat het okay is en van hieruit weer op te bouwen. Ze ervaart weer een positieve flow. Ze is bewust van haar valkuilen. Luistert beter naar haar lichaam en maakt bewuste keuzes. Haar winst is meer energie, beter slapen, genieten van gezond eten en bewaakt nu beter haar grenzen. Een powervrouw, it is!