Ademen, de normaalste zaak van de wereld

Ademen lijkt de normaalste zaak van de wereld. Ademen gaat gelukkig automatisch. Je hoeft er niet de hele dag over na te denken. Maar als je de manier waarop je ademt veranderd, heeft dat direct invloed op het lichaam. Ademen doe je over het algemeen onbewust. Je kunt op ieder gewenst moment de controle overnemen en de ademhaling veranderen. Zo kun je ervoor kiezen langzaam, snel, diep of ondiep te ademen.
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en de manier van ademen. Bij stress is de sympaticus van het zenuwstelsel actief. De sympaticus maakt gebruik van je interne batterij en maakt het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. De ademhaling versnelt, de hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en de spierspanning neemt toe. Je bent klaar voor actie.
In rust wordt de interne batterij weer opgeladen. De parasympaticus van het zenuwstelstel is dan actief. Het lichaam herstelt zich en ontspant. De ademhaling is langzaam, de hartslag gaat omlaag, de spierspanning daalt en je spijsvertering komt weer opgang. Dit zorgt voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je voelt je kalm en rustig. Je hebt energie. Wanneer jouw interne batterij te weinig wordt opgeladen dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Het lichaam herstelt niet goed en je hebt weinig energie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je met een rustige en regelmatige ademhaling de parasympaticus kunt activeren. Met ademhalingsoefeningen kun je de interne batterij weer opladen.
Ervaar jij stress? Heb je weinig energie? Of ervaar je lichamelijke klachten? Met behulp van ademoefeningen kun je jouw interne batterij weer opladen. Meer weten? Stuur een bericht.