Adem werkt

Meer dan 50% van de westerse bevolking is onbewust verslaafd geraakt aan ademen via de mond. Terwijl ademen via de neus zoveel voordeliger is. Veel van mijn cursisten “denken” dat ze via de neus ademen. Niets lijkt minder waar. Veel oefeningen en testen wijzen erop dat ze regelmatig via de mond ademen.

Wat maakt het uit?

Heel simpel eten doe je met je mond, ademen door je neus. En toch doen we het niet. Ergens op onze weg naar volwassenheid is het veranderd. Nu hoor ik je denken “hoe dan”? Op ons pad van kind naar volwassen worden, hebben we te maken met ziekten, vervelende gebeurtenissen en stress. Deze situaties zorgen ervoor dat de natuurlijke adem verstoord raakt. Als dit lang doorgaat wordt het vanzelf een patroon en weten we niet beter. Hier sluipt het onbewust ademen via de mond erin en is het een eigen manier van ademen geworden.

Wat zijn de voordelen om via de neus te ademen?

1. De neus filtert de lucht, voordelig om virussen en bacteriën buiten de deur te houden.
2. Ademen via de neus verwarmt en bevochtigt de lucht, ook prettig voor de longen.
3. De neus triggert de aanmaak van hormonen en chemicaliën die de bloeddruk verlagen, de hartslag reguleert en de spijsvertering vergemakkelijkt.
4. Via de neusademhaling wordt het parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel
5. Ademen via de neus ontspant en zorgt voor minder stress in het lichaam

Word je bewust van jouw adempatroon en start met gezond ademen.

Zodra je bewust bent hoe je ademt, dan pas kun je het veranderen. Kom je er achter dat je regelmatig door je mond ademt? Wil je dit patroon doorbreken? Begin dan vanaf vandaag te letten op je adem. Let op hoe je ademt. Adem je door je mond of door je neus in verschillende situaties. Op het moment dat je bewust bent dat je door je mond ademt, zet dan om naar een rustige neusademhaling. Voel wat er verandert. Op het moment dat je hier steeds bewuster van wordt, zul je merken dat je patronen gaat doorbreken. Je zult ervaren dat het systeem weer terug gaat naar het gezonde adempatroon en je weer moeiteloos gaat ademen via de neus. Let wel, iets wat je in al die jaren onbewust hebt gedaan, is niet in 1 dag of 1 week veranderd. Wordt bewust, oefen en ervaar de voordelen.